Как се прави SEO?

  • Post category:SEO

В днешно време почти всеки собственик на сайт или онлайн магазин си задава този въпрос, защото знае, че конкурентите му са онлайн и вече се възползват от преимуществата, които SEO оптимизацията им дава. Това е един от начините, компанията ни да бъде разпознаваема в интернет и хората да научат за нашия бранд, услуги или продукти.  

Отговорът на въпроса “Как се прави SEO” обаче не е кратък, тъй като SEO оптимизацията е сложен процес, който изисква много познания и опит, които да помогнат за изграждането на добра SEO стратегия, подходяща за съответния бизнес, сайт или магазин. 

Нека уточним, че няма как в няколко реда да успеем да покрием всички необходими знания, техники и тънкости, но ще се постараем да представим основните елементи в процеса на оптимизация на един сайт. 

SEO ОДИТ

Независимо дали възнамеряваме да оптимизираме нов сайт или такъв, който вече съществува отдавна, винаги започваме оптимизацията с SEO одит. По този начин ще сме наясно с текущото състояние на сайта и проблемите, които трябва да решим, за да подобрим класирането му.  Сред най – важните елементи на всеки SEO одит са: проверка на структурата и навигацията на сайта, бързината на зареждане, кои страници с кои ключови думи  се класират, анализ на текстовете на страниците, мета тагове, има ли всяка страница h1, наличие на дублирано съдържание, има ли много страници, които връщат 404, оптимизиран ли е сайта за мобилни устройства, вътрешни и външни линкове, линкове от опасни сайтове, sitemap, robots.txt и т.н. 

Направеният от нас одит ни служи за отправна точка при създаването на SEO стратегия. 

КЛЮЧОВИ ДУМИ

Подборът на ключови думи се прави в зависимост от бизнес и маркетинг целите, които искаме да постигнем. Те се включват в съдържанието на съответната страница, мета данните, urls и т.н.  

Добре направеният анализ на ключови думи ще ни помогне да опознаем по – добре нашите потенциални клиенти и да разберем как търсят продукти и услуги като нашите. 

Важно е да вземем под внимание и конкуренцията за всяка ключова дума. Ако ще оптимизираме нов сайт и изберем дума, която е високо конкурентна като “дрехи онлайн” например, може доста дълго време да не видим резултати от усилията, които полагаме.  По – добре би било да изберем думи с по – малко търсения, но и по – слаба конкуренция. Например “памучна черна тениска онлайн”. Освен това, когато някой търси в Google  “дрехи онлайн”, той по – скоро само разглежда и не търси нищо конкретно. Търсенето на “памучна черна тениска онлайн” ни говори, че този потенциален клиент знае от какво точно има нужда и вероятността да купи от нас, ако се класираме по тази ключова дума е доста висока. 

ВЪТРЕШНО SEO 

Вътрешната SEO оптимизация е позната и с английското си название on-page SEO. Това е процесът на оптимизиране на съдържанието на сайта за потребителите и за търсещите машини. Той най – често включва оптимизация на URLs, вътрешни линкове, заглавия, текстове, alt текст на изображенията, разписване на мета данни, отстраняване на технически грешки. Всеки сайт задължително трябва да бъде технически изправен.

 

Наличието на качествено и уникално съдържание е важна част от всяка SEO стратегия.  То трябва да е полезно, да дава стойност на посетителите на сайта и да бъде леко за четене.   

ВЪНШНО SEO 

След като вече сме направили анализ и подбор на ключови думи, създали сме качествено съдържание и сме отстранили техническите грешки по сайта си, настъпва моментът, в който трябва да му създадем авторитет в очите на Google. 

Външната SEO оптимизация е позната и с английското си название off-page SEO. Най – общо казано това са линковете от други сайтове към нашия. Макар и на пръв поглед да звучи лесно за изпълнение, това не е никак лека задача, защото набирането на линкове от различи директории без авторитет, може много да навреди на класирането на нашия сайт.

Препоръчително е да имаме изградена стратегия за линк билднг, в която да сме разписали към кои страници искаме да имаме линкове, от кои сайтове, с какъв авторитет, бизнес сфера и т.н.  

Ако успеем да изградим качествена линк билдинг стратегия, неминуемо ще постигнем високи резултати. От Google признават, че качественото съдържанието и линковете от други сайтове са два от трите най – важни ранкинг фактора. 

ОБОБЩЕНИЕ

 

SEO е необятна тема, по която може да се изпише и говори много. В тази статия се опитахме накратко да отговорим на въпроса “Как се прави SEO” . Всеки един от изброените елементи: SEO одит, изграждането на SEO стратегия, подбор на ключови думи, вътрешна и външна оптимизация е важен и не бива да бъде подценяван. Ако не направим SEO одит няма да знаем какво е текущото състояние на сайта и какво да коригираме по него. Без правилен подбор на ключови думи потенциалните ни клиенти никога не биха могли да ни открият в търсачки като Google. Ако сайтът ни е бавен, има много технически грешки, не предлага добро и качествено съдържание, посетителите бързо биха го напуснали, без да прочетат за нашия бранд или да разгледат продуктите и услугите, които предлагаме. Ако нямаме линкове от авторитетни сайтове, то и авторитета на нашия сайт пред Google не би бил висок. 

Ако имате въпроси или нужда от помощ с оптимизацията на своя сайт можете да се свържете с нас и с радост ще Ви помогнем.