Какво е Дигитален Маркетинг?

Дигиталният маркетинг е следствие от появата на Интернет и дигитализацията на бизнеса. Стандартните канали за реклама, стратегии и похвати вече не бяха достатъчни за популяризиране на определен тип бизнес или бранд и това наложи промяната в самият модел на маркетинга. 

Докато преди марките търсиха клиентите (чрез радио и телевизионна реклама), то сега клиентите търсят марките в интернет или социалните мрежи. Това е така нареченият Inbound Marketing, които е следствие от дигиталната трансформация през последните години. 

В какво се състои Inbound Marketing?

Този модел маркетинг се състои в привличането на нови клиенти, убеждаването им в качеството на марката, предлаганите продукти и услуги и превръщане то им в защитници на марката. 

Как да го постигнем?

Трябва само да познаваме добре своите таргет клиенти (buyer personas), за да можем да им направим добро стойностно предложение по време на всички етапи на потребителската пътека – от момента, в които се запознават с марката до момента, в които се превръщат в наши клиенти. 

Как да започна да правя Дигитален Маркетинг?

За да привлечете нови клиенти и да ги убедите да купят Вашия продукт или услуга е важно да имате маркетингов план – да планирате стратегиите и действията, които ще Ви помогнат да достигнете своя идеален клиент. 

Как да изработя план за Дигитален Маркетинг?

Нуждаете се от познания по дигитален маркетинг, но следвайки тези прости стъпки, ще успеете да изработите свой план.

          Стъпка 1  Обърнете внимание на своя бизнес модел

Отделете време, за да разберете своя бизнес (сектор, пазар, конкуренция, целева аудитория, стойностно предложение, географски регион, структура, разходи, дистрибутури, доставчици)

          Стъпка 2 Анализирайте конкуренцията

Определете кои компании се опитват да се позиционират с ключовите думи, които описват Вашата идея за бизнес (например: цветарски магазин Варна, букети за сватби). След като определите конкурентите, анализирайте представата, която са изградили за марката си  – корпоративен сайт, профили в социалните мрежи, какво казват клиентите за тях, какъв тип реклама правят. 

         Стъпка 3 Анализирайте своето дигитално присъствие

Анализирайте своя уебсайт (съдържа ли полезна за потребителя информация, удобен ли е за навигиране), дали съдържанието на профилите Ви в социалните мрежи са насочени към целевия Ви сегмент, каква е репутацията Ви сред потребителите. 

         Стъпка 4 Определете Buyer Persona

Създайте стереотипа на своя идеален клиент: години, местоживеене, семейно положение, социално положение, какво го мотивира, какви навици има, как се държи докато търси продукт или услуга, т.н.

        Стъпка 5 Определете си цели

Помислете кои са целите, които искате компанията Ви да постигне (да е видима в онлайн пространството, да е разпознаваема, да привлече нови клиенти, продажби, лоялност)

        Стъпка 6 Направете план на стратегиите и дейностите 

Помислете кои са действията и стратегиите, които ще Ви помогнат да постигнете поставените цели. Например, ако целта Ви е по – добро позициониране на уебсайта се нуждаете от SEO оптимизация или Content Marketing. Планувайте конкретните дейности. Ако сте решили, че се нуждаете от оптимизация на сайта си, може да отбележите в маркетинговия си план следните действия: писане на статии в блог, оптимизиране на съдържанието, отстраняване на технически грешки,  Link Building и т.н.

      Стъпка 7 Изберете си подходяща метрика

Ако в плана Ви липсват адекватни метрики за оценяване на изпълнението на стратегиите няма да знаете дали това което правите е правилно и дава резултати, няма да знаете какво работи за Вас и какво не, за да направите нужната оптимизация и да подобрите резултатите и в крайна сметка само ще изгубите време и пари. 

Метриките ни помагат да измерим резултатите от конкретните действия, които сме предприели (Например брой посещения на сайта, за да измерим изпълнението на SEO стратегията, брой реализирани поръчки, за да измерим представянето на платената ни реклама в Гугъл или социалните медии)

      Стъпка 8 Бюджет и изпълнение

Преди да пуснете в действие своя маркетингов план е важно да изчислите колко ще Ви струва изпълнението му и дали разполагате с достатъчно бюджет. Направете си план за изпълнение с продължителност 3 – 6 месеца.

       Стъпка 9 Измервайте и оптимизирайте

Най – голямото предимство на дигиталния маркетинг и това което го отличава от традиционния маркетинг е факта, че можете да измерите резултата от всяко действие.

Ако смятате, че за Вас е по – добре да се фокусирате върху бизнеса си и нямате време за маркетинг, ние сме насреща. Позволете ни да бъдем Ваш доверен партньор и да изградим Вашата дигитална стратегия.