10-те най – добри безплатни SEO инструмента

  • Post category:SEO

SEO Оптимизацията е дълъг и сложен процес, който Ви помага да подобрите класирането на уебсайта си в търсачки като Google, Bing и Yahoo. Този процес не е еднократен и добрите практики трябва да се прилагат в продължителен период от време, за да се постигнат резултати. Работата на SEO специалистите би била много трудна, дори почти невъзможна без помощта на SEO инструментите. В тази статия сме подбрали някои безплатни инструменти, които се надяваме да са Ви полезни при оптимизацията на Вашия сайт:

Ahrefs.com е един от най-мощните инструменти за анализ на линкове, ключови думи, одити. Ahrefs Keyword Generator е опростена версия на този инструмент. Когато въведете ключова дума или фраза, този инструмент ще Ви покаже най-добрите 100 свързани с тях ключови думи, месечния брой търсения, от момента на последно актуализиране на данните за тази ключова дума. 

Можете да видите и до 50 въпроса свързани с въведената ключова дума. Недостатъкът на този инструмент е че все още няма достатъчно данни за България и в конкретния случай по долу дава само 3 предложения за свързани с ключовата дума въпроси.

Друг безплатен инструмент, който ще Ви даде идеи за ключови думи. За всяка ключова дума ще видите какъв е броя търсения на месец за съответната ключова дума и броя линкове, които са Ви необходими, за да се класирате по нея.

Въвеждате в полето фразата или ключовата дума, която Ви интересува:

Освен че виждате броя търсения на месец за съответната дума, инструментът Ви дава и предложения за подобни думи, които също можете да използвате като синоними или за да създадете подстраници, подкатегории, филтри за онлайн магазин и т.н.

Този инструмент е много полезен ако искате да разберете дали съдържанието на сайта Ви е оригинално или има и други сайтове със същото или подобно на Вашето. Например ако поръчвате на копирайтър да пише съдържание за сайта или блога Ви, можете веднага да разберете дали съдържанието е оригинално или е приписано от някъде. Единственото, което трябва да направите е да въведете URL адреса на страницата, чието съдържание искате да проверите и инструментът Ви връща резултат със страници със същото съдържание.

PageSpeed ​​Insights (PSI) отчита ефективността и скоростта на дадена страница както на мобилни устройства, така и на десктоп. Инструментът  дава предложения за това как тази страница може да бъде подобрена.

След като въведете URL адреса на  съответната страница от своя сайт, може да разгледате и какви са проблемите, които може да отстраните, за да подобрите скоростта ѝ на зареждане.

Мobile-first Index ъпдейта на Google, промени до голяма степен начина по който Google оценява и класира сайтовете. Поради все по – масовата употреба на мобилни устройства, Google започна да дава приоритет на мобилните версии на сайтовете. Преди този ъпдейт, беше допустимо да има разминавания между мобилната и десктоп версиите на сайта. Зa дa изглeждa визуално по – добре мoбилната вepcия на даден сайт, ЅЕО специалистите и програмистите си позволяваха да скриват елементи от нея, без това да влияе на класирането на сайта. Но сега това не е препоръчително.  

Всеки съвременен сайт, трябва задължително да бъде с адаптивен дизайн и да изглежда еднакво добре на десктоп, мобилен телефон и таблет.

Един от начините да проверите дали сайтът Ви е оптимизиран за мобилни устройства е чрез Mobile-friendly Test. Единственото, което трябва да направите е да въведете URL – a на страницата, която искате да проверите и след броени секунди инструментът ще Ви върне отговор:

Ако пък по страницата има елементи, които не изглеждат добре на мобилно устройство, също можете да ги видите и да ги коригирате.

Още една от функциите на Ahrefs, които можем да използваме безплатно. Инструментът ни позволява да проверим какъв е нашия домейн рейтинг, колко линка има дадена страница, от колко домейна и с какъв домейн рейтинг. На базата на тази информация можем да си изградим стратегия за линкбилдинг, която да повиши авторитета на домейна и да подобри класирането на сайта в търсачки като Google.Добре разписаните мета данни (мета описание и мета заглавие), без съмнение, са един от основните ранкинг фактори. Те трябва да съдържат важните за всяка страница ключови думи, да са уникални за всяка страница и всеки сайт. С Google SERP snippet optimization tool можете да видите как ще изглеждат Вашите мета данни, в резултатите от търсенето на Google. 

Тъй като скоростта на зареждане на сайта е доста важна, сме добавили още един инструмент, който Ви дава информация за скоростта на зареждане на страницата и препоръки как да я оптимизираме. Чудите се дали сайтът Ви е бавен? Проверете още сега като само изпишете URL-a на страницата, която Ви интересува от сайта Ви:

Това е един от задължителните инструменти за анализ, който всеки собственик на сайт трябва да използва. Той ще Ви даде информация за броя на посещенията на сайта, брой разгледани страници, най – посещавани страници, време прекарано на сайта, откъде идва трафика (от органични търсения, социални медии, директно търсене, препратки от други сайтове) и т.н. Без този инструмент няма как да измервате постиженията си и да знаете дали SEO стратегията Ви дава резултати. Например можете да сравните броя на посетителите на сайта от съответния месец или седмица с предходните и да видите има ли разлика, повишили ли са се посещенията или са намалели. Друго, което можете да видите е колко време са прекарали на сайта Ви хората в сравнение с предходния месец или седмица и т.н.

Друг безценен инструмент за SEO оптимизация. Той Ви помага да откриете технически грешки по сайта, дава информация за броя индексирани страници от сайта, има ли страници, които не са оптимизирани за мобилни устройства, по какви търсения сайтът се класира в Google, на каква позиция, колко човека са кликнали точно върху Вашия сайт. Може да качите sitemap на сайта, който да помогне на Google bot да разбере по – лесно кои са важните страници, които искаме да обходи, за сметка на други, които не са ни важни. 

За да се възползвате максимално от Google Analytics и Google Search Console, можете да ги свържете помежду им. По този начин ще разполагате с по – пълна информация за сайта и ще можете да анализирате по – задълбочено  органичния трафик. 

Надяваме се тези безплатни инструменти за SEO оптимизация Ви помогнат да анализирате сайта си и да изградите стратегия за отимизацията му. Ако прецените, че за Вас е по – важно да се концентрирате върху бизнеса си и предпочитате да поверите маркетинговите задачи на друг, с радост ще Ви помогнем. Пишете ни още днес.