SEO Оптимизация на WordPress сайт

  • Post category:SEO

В днешно време собствениците на малък бизнес често избират сами да си направят сайт на платформа като WordPress, защото тя им дава възможност да създадат красив сайт, който може да се надгражда във времето. Един от проблемите, които срещат обаче (независимо дали са използвали WordPress или друга платформа), малко след като пуснат новия сайт онлайн е, че не могат да го открият в Google, когато търсят по ключови думи, различни от името на бранда. Например ако сте собственик на малка пекарна за сладкиши, бихте искали да се класирате по ключови думи като “поръчка на домашни сладки”, “онлайн поръчка на торти”, “торти за рожден ден” и т.н.

Този проблем може да възникне и ако сте се доверили на професионалисти, които да създадат Вашия сайт.  Причината е, че тези ключови думи са високо – конкурентни и много Ваши конкуренти вече са инвестирали средства и време в SEO оптимизация на своите сайтове, за да се класират на челните позиции. 

Това което трябва да направите и Вие, за да ги задминете е да се въоръжите с търпение и да започнете да работите по SEO оптимизацията на WordPress сайта си. Имайте предвид, че  понякога първите резултати от SEO са видими едва след шестия месец. (Зависи от бранша и конкуренцията в него). 

След като инсталирате WordPress, ще видите че сайтът Ви използва тема “Twenty Twenty”. Тъй като най – вероятно тя не отговаря на представата Ви за добра визия на сайта, ще се наложи да я смените с друга платена или безплатна тема. Избирайте внимателно, тъй като не всички теми, обозначени като “seo – friendly” са наистина такива. Четете и ревюта от други хора, които ги използват, за да се информирате за проблеми, които могат да възникнат в процеса на работа.

Обикновено след като пуснете сайта си онлайн минават няколко дни, понякога седмица докато той започне да се появява в Google с името на бранда. Ако това не се случва е възможно да сте пропуснали да разрешите сайта да бъде индексиран.

Понякога докато WordPress сайтът все още не е готов Вие или разработчиците, които работят по него, правите настройка, която забранява на търсачките да го индексират и той не може да се появява в резултатите, когато го търсите по името на бранда или по ключови думи. Ние самите винаги използваме тази опция, когато създаваме сайтове за наши клиенти до момента, в който не го завършим и не сме сигурни, че сайтът е напълно готов за индексиране.  

Много често обаче, тази настройка се забравя и остава и след официалното пускане на сайта. В резултат сайтът става неоткриваем. Можете да проверите дали имате този проблем като отидете на: Настройки  -> Четене -> Видимост на сайта в търсещи машини

3. Съдържание

Google бот разбира тематиката на даден сайт основно благодарение на текстовете и донякъде на изображенията. Затова всяка важна страница от сайта Ви, трябва да има качествено, оригинално съдържание, състоящо се от поне 300 – 400 думи. Много често хората подценяват текстовете и залагат повече на снимки и картинки, с които да представят продуктите и услугите си. След като Google не може да разбере достатъчно добре какво предлагате, няма как да класира сайта Ви по ключовите думи, по които желаете. Съветваме Ви да опишете подробно бизнеса си и това, което предлагате. Не копирайте текстове от други сайтове, защото Google почти веднага ги засича. Ако е наложително да използвате чужди текстове се опитайте да ги промените и да им придадете индивидуалност. Можете да добавите и допълнителна информация, която да е полезна за посетителите на сайта Ви. 

4. Изображения

Препоръчваме Ви да използвате собствени картинки или изображения, но ако не разполагате с такива, можете да използвате изображения от интернет със свободни права или да заплатите за лиценз. WordPress Ви дава възможност да въведете Алтернативен текст, заглавие и описание на изображението. По този начин помагате на Google да го разбере по – добре. Алтернативния текст трябва да описва какво има на изображението, да включва важна ключова дума за страницата, на която го използвате и да е релевантно на темата, за която говорите.

В момента има два плъгина, които се използват масово за SEO: Yoast SEO и All in One SEO Pack. Можете да тествате и двата и да видите кой Ви върши по – добра работа. За нашите сайтове и за тези на клиентите си ние използваме предимно Yoast SEO. Този плъгин Ви дава възможност да включвате или изключвате страници от индекса на Google, да въведете мета описание и заглавие, да създадете sitemap и други.

След като сте инсталирали Yoast SEO плъгина, вероятно вече разполагате със sitemap. Той представлява уеб страница или страници, които съдържат списък с линкове към всички други страници и файлове в сайта ви. Наличието на Sitemap не е SEO фактор, но служи за насочване на ботовете на търсачки като Google към всички важни страници. Така можете да сте сигурни, че всичките Ви страници ще се появяват при търсене. Можете да добавите своя sitemap в Google Search Console. Това е безплатен инструмент на Google, който Ви дава информация за това кои и колко страници от сайта Ви са индексирани, кои не са индексирани, кои връщат 404 и т.н.  

7. Уникално мета описание и заглавие

Както вече споменахме, Yoast SEO плъгина Ви дава възможност да добавите мета заглавие и мета описание към всяка страница от Вашия WordPress сайт. Те трябва да са уникални за всяка страница, да включват ключовите думи, по които искате да я класирате и да са релевантни на съдържанието. Мета заглавието и мета описанието са първото, което хората виждат от сайта Ви на страницата с резултати.

WordPress е удобна за работа платформа,, която Ви позволява бързо и лесно да създавате линкове между страниците си. Чрез изграждането на вътрешни линкове можете да предадете авторитет от едни страници към други, да помогнете на ботовете да открият по – лесно ново съдържание по сайта и да предоставите на потребителите допълнителна информация относно тема, която ги интересува.  За да създадете линк от една страница към друга трябва да маркирате текста, който искате да свържете и да кликнете върху бутона „връзка“ в лентата с инструменти.  След това ще имате възможност  да поставите URL към който искате да създадете връзка. 

Този вид плъгини могат да създадат статична версия на файловете Ви и значително да намалят времето за зареждане на уебсайта. Едни от най – използваните са WP Rocket, W3 Total Cache, WP Super Cache, WP Fastest Cache. WordPress е една от най – използваните платформи за създаване на уебсайтове в света. И това не е случайно. Освен че Ви позволява да създадете красив и функционален сайт , платформата е и адаптивна и позволява висока степен на персонализация. Едно от основните и предимства е, че Ви дава възможност да свършите част от работата по SEO оптимизацията бързо и лесно. Ако все пак имате въпроси или искате да поверите оптимизацията на сайта си в ръцете на специалисти, можете да се свържете с нас! Ние ще анализираме Вашия WordPress сайт, ще изготвим SEO стратегия и ще позиционираме сайта Ви по важни за бизнеса Ви ключови думи.

Пишете ни още днес.