Как да си направим сайт на WordPress – 5 Стъпки

  • Post category:Web

Ако вече сте се спрели на WordPress като платформа за създаване на сайт за своя бизнес след като сте прочели кои са предимствата ѝ,  сега е време да разгледаме и кои са стъпките през които трябва да преминете, за да си направите сайт.

Домейнът е името на Вашия сайт, в нашия случай това е adverthink.com. 

При избора на домейн за сайт обикновено има два основни подхода: да изберете домейн, който отговаря на името на фирмата, марката или продукта, който предлагате (coca-cola.bg) или такъв, който да съдържа ключови думи, за които искате да се класирате (Ако сте строителна компания предлагаща ремонти можете да изберете домейн remonti.bg). В дългосрочен план избирането на домейн, отговарящ на определена марка ще има все по – голяма стойност, а самата марка ще бъде по – разпознаваема. Ако вече имате фирма (особено ако е утвърдена на пазара) е най – добре да използвате името ѝ за домейн. Ако просто имате идея за някакъв бизнес, можете да изберете домейн, съдържащ ключови думи, които евентуално да подпомогнат класирането на сайта в Google по тези ключови думи. 

Вероятно изпитвате затруднение и при избора на разширение, тъй като има най-различни разширения на домейни според географията им, например:

.bg – български

.com, .org, .net – глобални

.eu — Европейски съюз

 Препоръчваме Ви да ползвате разширения като .com, или .bg, защото това са най-популярните и утвърдените разширения на домейни в България.  

Домейните с разширение .com са добър избор. За разлика от .bg домейните, при тях няма нужда от попълване на писмени документи и регистрацията става почти веднага, след което можете да започнете да работите върху сайта си. Недостатъкът е, че повечето кратки домейни са вече отдавна заети. Затова ще трябва да бъдете по-креативни и да измислите оригинално име за своя домейн.  

 Домейните с разширение .bg са малко по-скъпи, поради което доста от тях са все още свободни. Ако имате фирма, която работи само в България, е хубаво да регистрирате .bg домейн. Добър вариант би било да регистрирате и .com, и .bg домейн. В противен случай може да регистрирате домейн с едното разширение, а някой междувременно да Ви вземе другото и да го регистрира вместо Вас.

Хостингът е мястото, където се съхранява цялата информация за сайта Ви и му позволява да бъде открит в интернет.  Ако искате да не загубите потребителите си и да сринете бизнеса си, то един от главните Ви критерии за избор на хостинг е неговата надеждност. Не се насочвайте към доставчици, които не гарантират за работата си и не могат да Ви осигурят 98% uptime. Друго важно условие е да можете да разчитате на 24/7 поддръжка и активен център за обслужване на клиенти. Изберете доставчик, който регулярно да сваля Вашите документи и прави архив на наличната Ви в сайта информация.

Тъй като WordPress е една от най – използваните платформи за създаване на сайтове в световен мащаб, повечето хостинг компании предлагат инсталиране с един клик, така че самата инсталация не би Ви затруднила.

След като сте инсталирали WordPress вече имате достъп до административния панел откъдето можете да работите по своя сайт. 

Смяна на езика 

Ако предпочитате да работите на български или друг удобен за Вас език, лесно можете да смените английския. От страничната лента на WordPress таблото отидете на Settings ->  General -> Site Language

Инсталиране на тема

Всеки един сайт, направен на WordPress се нуждае от тема, за да функционира. Темата определя основни неща, като например външния вид и оформлението на сайта. Също така Ви предоставя различни опции за персонализиране, за да можете да създадете перфектния уебсайт за своя бизнес. Някои теми се предлагат и с допълнителни функции, предназначени да поддържат конкретни ниши, като например фотография, електронна търговия, строителство и т.н.Mожете да откриете тема, подходяща за Вашия сайт като кликнете на Appearance/Външен вид -> Themes/Теми. Разгледайте безплатните теми и ако все пак не откриете подходяща, можете да се насочите към платени. Самото активиране на тема е изключително лесно, просто трябва да натиснете Activate бутона на темата, която желаете да използвате. След това от бутона Customize можете да персонализирате темата като изберете цветове за заглавията, текстовете, бутоните и т.н. 

Темите могат да бъдат закупени или изтеглени безплатно от глобалната общност на потребители на WordPress и разработчици от цял свят. За да инсталирате закупена или изтеглена тема от другаде, просто качете файла в WordPress и следвайте инструкциите.

Ако темата, която сте избрали не Ви удовлетворява можете да я смените с друга по всяко време, но това може да създаде някои проблеми. Новата тема може да не показва съдържанието на сайта Ви по същия начин и може да не се интегрира добре с предварително инсталирани разширения или други функции на предишната тема.Страници

За да добавите нова страница на сайта си, трябва от страничната лента на WordPress таблото да изберете Pages/Страници и след това да кликнете на Add new/Добавяне на нова. 

Веднага след това ще се отвори прозорец, за да създадете своята нова страница. Можете да добавите заглавие, параграф с текст, изображения и т.н. 

Ако имате нужда от повече възможности за дизайна на своята страница, можете да използвате Page Builders като Elementor и Elementor Pro.

След като сте готови с дизайна и съдържанието на страницата, запаметете промените и я публикувайте. За съжаление Вашата страница няма да бъде видима за посетителите на сайта, ако преди това не създадете меню и я добавите към него.  

От страничната лента на WordPress таблото трябва да изберете Appearance/Външен вид ->  Menus/Менюта.

Тук ще откриете новата страница която сте създали, трябва само да маркирате квадратчето пред заглавието и и да натиснете бутона Add to Menu/Добави към менюто.

Ако скролнете малко по – надолу на същата тази страница, под Menu Settings/Настройки на Менюто имате възможност да маркирате някои от следните опции 

  1. Auto add pages – Автоматично добавяне на новите страници към това меню – По този начин няма да се налага всеки път да влизате тук, за да добавите нова страница към менюто
  2. Display Location – Тук избирате къде да се появи менюто. Най – често избираната опция е Main/Главно меню. Това е основното меню на сайта, където ще са страници като Начало, За Нас, Услуги, Контакти и т.н, задължителни за всеки сайт. След като приключите с всички настройки по менюто не забравяйте натиснете синия бутон  в долния десен ъгъл, за да запазите направените промени.

Всеки сайт има Home Page или Начална страница. Тя е първото, което виждат Вашите посетители, когато отворят сайта Ви. За да изберете коя от страниците, които сте създали да бъде главна, отидете на Settings/Настройки и изберете Reading/Четене. Вашата начална страница може да бъде динамична и на нея да се появява последния пост, който публикувате или статична – специална страница, която сте създали за Начална. Ако искате статична страница трябва да маркирате опцията “А static page” и от падащото меню да изберете страницата, която сте създали с тази цел, както сме направили ние на изображението по – долу. След като сте готови с избора си, запаметете направените промени. 

Публикации

През последните години почти всеки сайт има и блог, който е част от SEO стратегията за съответния сайт и в него можете да споделите полезна информация с посетителите си.

За да публикувате статия отидете на Posts/Публикации и изберете Add New/Добавяне на нова. WordPress Ви дава възможност да създадете различни категории за публикациите си. Мoжетe да създадете категориите от Posts/Публикации -> Categories/Категории.Ако искате да премахнете възможността потребителите да коментират Ваши публикации, отидете на Settings/Настройки -> Discussion/Коментари и след това махнете отметката на Allow people to submit comments on new posts / Позволете на потребителите да коментират нови публикации. Запаметете направените промени.

Разширенията са това което ще направи сайта Ви различен и ще Ви помогне да получите функционалностите, от които се нуждаете. 

За да откриете и инсталирате ново разширение на своя WordPress сайт, отидете на Plugins/Разширения -> Add New/Добавяне на ново. В полето за търсене горе в дясно можете да търсите по име конкретно разширение от което се нуждаете. Инсталирайте го като използвате бутона Install Now/Инсталиране, а след това Activate/Активиране. Преди да инсталирате ново разширение е желателно да разгледате ревютата, които са оставени за него от други потребители. Понякога в коментарите може да видите и предупреждения ако разширението има бъгове, може да “счупи” сайта Ви, или не работи добре с друго разширение, което вече използвате. 

Ако искате сайтът Ви да има контактна форма, от която посетителите да се свързват с Вас, ще имате нужда от разширение. Едни от най – използваните са Contact Form 7   и WPForms. 

За базова SEO оптимизация на сайта си, можете да използвате разширение като Yoast SEO. Това разширение Ви дава възможност да създадете и разпишете мета данни за всяка страница, да маркирате страници, които не искате да се индексират, да въведете каноничен URL, да създадете Sitemap на сайта, който да помогне на ботовете да обходят всички важни страници. 

За да забързате сайта си, можете да използвате кеширащ плъгин като WP Super Cache, WP Rocket. Кешът е място, където временните данни се съхраняват като готово за четене съдържание. Когато уебсайтът Ви е кеширан, страниците, изображенията и файловете му се съхраняват на временно място за лесна и бърза доставка до всеки, който кликне върху вашия уебсайт. Кеширане на статични данни на вашия уебсайт, тоест данни, които рядко се променят (като вече публикувани публикации) прави в пъти по-бързо  зареждането на страници.

След като сте готови със своя сайт е добре да огледате внимателно цялото съдържание, да тествате как зарежда на различни устройства (особено на мобилни), бързо ли зарежда и да направите корекции ако е необходимо. 

Създаването на добър уебсайт не е лесна задача и навярно ще се сблъскате с доста предизвикателства. В тази статия се опитахме да разгледаме основните стъпки през които трябва да преминете, за да създадете свой WordPress сайт. Ако мислите, че създаването на сайт не е по силите Ви или че ще Ви отнеме ценно време, което можете да посветите на бизнеса си, нашият екип с радост ще Ви съдейства. Направете запитване.